Subscribe via: RSS

Tenek – “On The Wire”

Posted on 28 September 2010

Tenek – “On The Wire”

Format: CD / Digital download
Skivbolag:
Toffetones
Releasedatum:
Ute nu!

7/10

Klart bättre än det första intrycket.

Det är alltid spännande att hitta bra musik, sådan som bara dyker upp ifrån ingenstans. Det enda jag kände till om Tenek innan jag satte mig ner för att lyssna på “On The Wire”, var att de hade en koppling till brittiska Mesh,  vilket på ett sätt var bra för en recension, då jag aldrig haft någon speciell relation till deras musik. Desto roligare att höra något nytt och förhoppningsvis intressant.

Min första tanke var; visst det här låter verkligen… Mesh. Men jag bestämde mig ändå för att ge skivan en chans.

Efter en första lyssning så var mitt intryck att detta var kompetent. Bra ihopskruvat och välproducerat. Snygga ljud och sparsamma gitarrer som satt där de skulle. Skivan hade väl uttänkta verser och refränger som inte sade mig någonting. Väldigt välgjord musik, men inget speciellt. Musik som jag skulle kunna tänka mig att ha på i bakgrunden utan att egentligen lyssna. Pausmusik. Men en eller två lyssningar är ju inte tillräckligt, så jag lät skivan gå ett par gånger till. Hemma, på bussen, på tunnelbanan och helt plötsligt så börjar min hjärna öppna upp för Tenek.

Den första låten som sätter sig är den lite mjukare “No time for fighting”, där refrängen av någon anledning får mig att tänka på Portion control, utan att egentligen låta som dem överhuvudtaget. Sedan dröjer det inte länge innan refrängen i “Blinded by you” sitter benhårt i min hjärna, tätt följd av “Under My Skin”. Det finns några låtar till i samma klass, som till exempel den extremt 80-tals doftande “The Art of evasion” och den sköna “Visions”. Jag insåg att mitt fösta intryck var helt fel!

Så, “Teneks On the wire” är betydligt bättre än mitt första intryck. Vad som gör skivan bra är att den hittat en bra blandning av det bästa av åttiotals synthpopen och synthpop som den låter idag. Detta utan att blanda in electro eller futurepop tongångar, som annars är lite väl populärt numera. Mesh-kopplingen är egentligen inte speciellt stark (Geoff Pinckney, ena medlemmen i Tenek brukar hoppa in i Mesh när de spelar live) och de har en egen, tillräckligt stark identitet för att jag ska hålla ögonen öppna efter dem även i framtiden.

Orsaken till att betyget inte blir högre är att de övriga låtarna på skivan fortfarande inte säger mig någonting. De låtar jag namngett i recensionen är sådana som jag gillar starkt. Betyget 7 för fem riktigt bra låtar är väl egentligen nästan för högt. Men, det hela är väldigt kompetent och skivan är värd det betyg den fått.

Tracklist:

 1. Losing Something
 2. The Grid
 3. Higher Ground (Album Version)
 4. Field Of View
 5. No Time For Fighting (Album Version)
 6. Loose Connection
 7. Visions
 8. The Art Of Evasion (Album Version)
 9. On The Wire
 10. Under My Skin

// Joachim Andersson, ElektroSkull – Synthportalen

Share Button

One Response to “Tenek – “On The Wire””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] det senaste albumet “On The Wire”, som släpptes förra hösten, så är nu brittiska Tenek tillbaka med helt nytt material […]