Subscribe via: RSS

Psyche – “Re-Membering Dwayne”

Posted on 01 September 2010

Psyche – “Re-Membering Dwayne”

Format: CD / Download
Skivbolag: Artoffact Records

Releasedatum: 7 september

En samling Skinny Puppy-kryddad tidig Psyche.

Psyche bildades under det tidiga åttiotalet av bröderna Stephen och Darrin Huss i kanada. Under en kort period i bandets historia deltog en viss ung Dwayne i Psyche, som då var en trio. Den Dwayne vi talar om är ingen mindre än Dwayne Rudolph Goettel, som under senare år är mer känd som en av medlemmarna i kanadensiska Skinny Puppy, som också avled mycket tragiskt 1995.

Darrin Huss har sett till att ta tillvara på allt material som Psyche producerade tillsammans med Dwayne. Nu kommer en del av detta material i hyllningsalbumet “Re-Membering Dwayne”.

Sådana här skivor är alltid oerhört svåra att recensera och därav har jag valt att inte betygsätta den. Som stort fan av både Psyche och Skinny Puppy har albumet ett känslomässigt och nostalgiskt värde. Det berättar en fantastisk historia, en inblick i vad som komma skulle, men också av vad som kunde ha blivit. Minimalistisk electro med en uppstudsig, ung, arg Darrin på sång möter Dwaynes tidiga industriella ideér och experimentella ljudlandskap.

Låtmaterialet är väldigt varierat, man skulle kunna dela upp det i två läger. Hälften låter tidig Skinny Puppy, resterande tidig Psyche.

Även om få spår låter i närheten av hur Psyche låter idag så finns det en röd tråd i detta unika material, som ger en intressant bakgrund till bandets kommande utveckling.

En del låtar är nästan färdiga med pålagd sånginsats av Darrin, medan andra är rena ljudexperiment som andas Skinny Puppy rakt igenom.

De två mest kända tidiga Psyche-alstren finns med, “The Crawler” och “Torture”. Tillsammans med “Krieg”, “Nightmare” och avslutande “Fragility (Tribute to Dwayne)”, så berättar albumet en fantastisk berättelse.

Utöver detta har några nya remixer av ett par av låtarna inkluderats, av bland annat Dead When I Found Her och Plastic Noise Experience, som ger varsin moderniserad version av “The Crawler”.

Tracklist:

 1. Torture (Original Full Length Mix)
 2. Krieg
 3. The Crawler
 4. Eye Of The Hurricane
 5. The Crawler (Dead When I Found Her Remix)
 6. Screaming Fire
 7. Krieg Dub
 8. Torture (Alternative Mix)
 9. The Crawler Theme
 10. The Crawler (Plastic Noise Experience Remix)
 11. Eye Of The Hurricane (The Phantom Skies Remix)
 12. Cheated (Imaginary Life DVD)
 13. The Porno Song
 14. Torture (Remix by Controlled Collapse)
 15. Nightmare (Torture Remake)
 16. Fragility (Tribute to Dwayne)
Share Button

2 Responses to “Psyche – “Re-Membering Dwayne””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] till Dwayne Goettel – “Re-Membering Dwayne”. Läs vår recension av albumet här. Vi gjorde även en intervju med Darrin Huss i samband med Psyche’s sverigebesök i våras […]

 2. […] släppte nyligen “Re-Membering Dwayne” till den tidige (nu avlidne) Psyche – och Skinny Puppy-medlemmen Dwayne R. Goettel’s […]