Subscribe via: RSS

Minerve – “Please”

Posted on 06 September 2010

Minerve – “Please”

Format: CD / Digital download
Skivbolag: EchoZone / Gravitador

Releasedatum: 24 september 2010 (Europa), Ute nu! (Ryssland)

5/10

Ännu ett steg mot pophitsen.

Tyska synthpopbandet Minerve bildades 2002 när keyboardisten Mathias Thürk och sångaren Daniel Wollatz slog sig ihop för att skriva musik tillsammans. Under 2004 släpptes debutalbumet “Breathing Avenue”, som gav dem ett lokalt rykte och de fick agera förband till bland annat The Crüxshadows och Psyche. Fler och fler tyskar uppmärksammade bandet, men de riktigt stora framgångarna hade Minerve i Östeuropa, vilket gäller än idag då bandets största fanbase finns i Ryssland, Polen och Tjeckien.

När Thürk och Wollatz skapade Minerve var det ett helelektroniskt band, med åren har detta förändrats och även om Minerve fortfarande är synthpop hörs väldigt många popinfluenser i låtarna. Det var något som började i och med andra albumet “Sensefiction” och ett medvetet steg då man även värvade keyboardisten Andreas Wollatz och en livetrummis till bandet.

I och med “Please” har man tagit ännu ett steg mot pophitsen. Man har jobbat tillsammans med Olaf Wollschläger och John Cremer, som tidigare har producerat och mixat bland annat And One, Unheilig, Pink Floyd och Kraftwerk. De starkaste korten Minerve har spelar man ut snabbt. “Hold Me Tight” samt “Every Day” inleder nya plattan och det gör de bra, men det är även det bästa man har att bjuda på. Där mycket av de resterande spåren är alldeles för svaga så svävar Minerve iväg och sätter aldrig ner fötterna. Grovjobbet saknas och bandet tappar för mycket unikum och kvalitet.

Trots det förstår jag varför Minerve har valt att gå den här vägen. Deras fans växer sig allt fler och jag kan bara anta att tyskarna känner att de har växt ifrån den musik som först gjorde dem kända. De säger sig själva vilja ta ett nytt steg i sin musikaliska inriktning och det hörs. Problemet är bara att de inte verkar ha funnit sig själva i sin nya stil och trots att jag lyssnat igenom “Please” flera gånger är det bara två eller tre låtar som verkligen satt sig, resten känns mest blurrigt! Med undantag för de två första låtarna samt “Don’t Ask Me Why” hittar jag inte något som fastnar, de mesta glider runt, grötigt och oinspirerat. Genomgående så är det poppiga för poppigt och det synthiga inte tillräckligt genomarbetat.

“Please” kommer säkert gå hem hos många och Minerve kommer att växa sig allt större. Det finns potential här, det finns klass, det finns hits. Personligen tycker jag dock det är tråkigt att tyskarna har sålt lite av sin själ för högre försäljningsiffror och därmed tappat sin musik, men det är väl knappast något speciellt ovanligt heller med tanke på det rådande musikklimatet.

Tracklist:

 1. Hold Me Tight
 2. Every Day
 3. Down To The Ground
 4. Life Is An Illusion
 5. You Don’t Know Me
 6. Don’t Ask me Why
 7. Phoenix
 8. Read In My Memories
 9. Please
 10. Forbidden Love
 11. Save Me
 12. Under My Skin

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

(Redigering och korrektur: Jens Atterstrand)

Share Button

One Response to “Minerve – “Please””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Tyska Minerve släppte förra året bandets tredje album – “Please”. […]