Subscribe via: RSS

Laibach visar tidigare förbjuden utställning

Posted on 15 September 2010

Laibach visar tidigare förbjuden utställning

Efter 30 år återvänder slovenska Laibach till Trbovlje med den mediashow som förbjöds av de lokala myndigheterna 1980. Öppningseventet går av stapeln den 23 september med tillhörande symposier och tre konserter av bandet själva den 24-26 september. Utställningen ges i samarbete med Delavski dom Trbovlje och New Media Setting Trbovlje som var med och skapade densamma under 1980.

Den huvudsakliga utställningen samt de tre följande konserterna av bandet själva följs upp av Red Districts som ger föreläsningar med olika historiska aspekter där målet är att ge referenspunkter till utvecklingen av gruppen. I en serie paneldiskussioner kommer publiken också ges en möjlighet att delta i debatterna.

Under de tre dagarna kommer man täcka ämnen som bland annat inkluderar en del på de jugoslaviska kulturella sammanhangen med retrogardism, kollektiv praxis, artistiska och politiska skandaler samt ge en överblick på vilket sätt konstnärliga politiska uttryck spiller över på verkliga livet.

Laibach har ofta fått kraftig kritik i media då de provocerat med olika former av politiska symboler, uttryck och estetik hämtad både från den extrema vänster och högerkanten. Stora missförstånd har gjort att bandet förbjudits uppträda i vissa sammanhang.

Målet med utställningen är att presentera bandets estetiska utveckling från 1980 och framåt.

Share Button

Comments are closed.