Subscribe via: RSS

Daniel Millers Mute Records blir oberoende igen

Posted on 23 September 2010

Daniel Millers Mute Records blir oberoende igen

Strukturen i brittiska Mute Records ändras inom kort. EMI Music och Daniel Miller har tagit ett gemensamt beslut som ger Miller EMI‘s stöd i skapandet av ett nytt skivbolag och forutsättningar att fortsätta arbetet med Mute Records som ett oberoende bolag. Daniel Miller sålde Mute Records till EMI Music under 2002 och har lett bolaget sedan dess. Mute Records har under sista tiden fått en del kritik, bland annat från före detta Depeche Mode medlemmen Alan Wilder, för utvecklingen där bolaget gjort stora förändringar och inte längre är det “gamla goda” skivbolaget vi alla känner till från åttiotalets guldålder, en tid där man envist gav små artister bra stöd. Många av dessa har senaste åren lämnat bolaget i rädsla av mindre uppmärksamhet och uppbackning. Daniel Millers nya bolag kommer nu operera fritt som Mute Records under licens av EMI. Man kommer arbeta med EMI‘s nätverk för försäljning, distribution, licensiering och marknadsföring för USA, Kanada, Irland och Storbritannien, samt det stora nätverket av oberoende distributörer i andra länder. Bolaget kommer styras av Miller med EMI som en passiv intressent i bolaget. Miller kommer ges en konsultroll i EMI Music som en del av den nya överenskommelsen.

För att hjälpa till med finansieringen licensierar EMI Music en del av Mutes katalog till Miller och kommer erbjuda stöd när det kommer till administration av royalties och andra affärer. Noterbart är dock att forna stora artister på Mute Records som Depeche Mode, Goldfrapp, Richard Hawley, Kraftwerk och White Rabbits stannar under EMI‘s tak vad gäller marknadsföring, men kommer fortsätta arbeta med Daniel Miller i hans nya roll som A&R konsult. Det återstående stallet av artister, med bland annat Alan Wilder’s Recoil, Nick Cave and the Bad Seeds, Erasure, Andy Bell, A Place to Bury Strangers, Polly Scattergood, Grinderman och Liars kommer flyttas över på Millers nya bolag.

Daniel Miller berättar mer: “Jag är nöjd med resultatet av den här överenskommelsen med EMI. Mute Records ges möjlighete att blomstra som en livfull medlem i en helt oberoende sektor, samtidigt som man ges en stark, konstruktiv koppling till EMI för utvecklingen av vår katalog och vårt varumärke.”

I Storbritannien kommer det nya Mute Records husera i Albien Place i västra London och i USA på en ny adress i New York. Större delen av Mutes medarbetare i Storbritannien och USA kommer sannolikt flytta över till EMI Music i det nya bolaget styrt av Daniel Miller. Ett antal av Mutes medarbetare inom marknadsföringen blir kvar i EMI Music med fortsatt arbete med EMI signerade Mute artister. EMI har idag startat en samrådsprocess gällande dessa nya bemanningsförslag tillsammans med alla anställda på Mute Records.

Share Button

One Response to “Daniel Millers Mute Records blir oberoende igen”

  1. TTTThomas says:

    När var Kraftwerk på Mute??? Annars låter det som goda nyheter.