Subscribe via: RSS

Unter Null – “Moving On”

Posted on 18 August 2010

Unter Null – “Moving On”

Format: CD / Digital download
Skivbolag:
Alfa-Matrix
Releasedatum: Ute nu!

8/10

Gamla Unter Null saknas, men likväl en bra synthplatta!

Unter Null är Erica Dunham som slog igenom stort på synthscenen i och med sin EP – “Sick Fuck” – samt första plattan – “The Failure Epiphany”. Efter genombrottet följde en turné först i USA och sedan flera vändor i Europa där hon bland annat besökte Sverige.

Sen kom katastrofen.

För två år sen brann hela Ericas studio ned med allt hennes material, elva år av musik, instrument samt hela hennes färdiggjorda kommande skiva. Lyckligtvis kunde plattan räddas av tekniker genom att söka igenom de brandskadade hårddiskarna.

I dag är så amerikanskan tillbaka på allvar med sin nya skiva – “Moving On”. Tillsammans med huvudskivan släpps även de två extraplattorna, “Moved On” samt “Mixing On”, som till större delen innehåller b-sidor och de obligatoriska mixarna. Albumet finns att tillgå i tre utgåvor för europa: En ordinarie enkel-CD, en dubbel-CD med “Moved On” som bonusdisc samt, sivbolagets vana trogen, även i en begränsad super fan boxutgåva – “Moving On – Flux”. Denna inkluderar alla tre discarna i en extra snygg förpackning samt en t-shirt.

Huvudskivan är skapad i samarbete med Claus Larsen (från Leaether Strip) och Dunham själv beskriver albumet som moget.

Det har gått fem år sedan Ericas debutalbum men man känner direkt igen de karaktäristiska sounden och sångslingorna från hennes äldre material. I dag är det dock jämnare, mer flytande och lite lugnare. Man kommer snabbt in via den musikaliska “Journey To Descent” för att kastas in i titelspåret “Moving On” som dryper av Unter Null och är en av skivans höjdpunkter.

Erica själv har berättat om hur hon utnyttjat sina många timmar framför klassiskt piano inför skapandet av albumet “Moving On” och det märks. Den elektroniska och mörka ljudmattan har blandats med både stråkar och piano i vissa partier. Det är ett lyckat koncept på de flesta ställen även om det ibland känns som om det har gått lite väl långt och vissa låtar hade mått bättre av att kännas lite råare, lite mörkare.

Största skillnaden mot “The Failure Epiphany” är just att låtarna är lite mer utplanade, för att inte säga lättviktiga. Det ger en mer komplett och gedigen platta men som inte riktigt vågar ta ut svängarna helt. De gånger Erica röjer loss så önskar jag att hon hade gått ännu ett snäpp längre och pumpat på ännu tyngre basgångar och hårdare synthar vilket jag kan sakna. Det låter bra, inga tvivel, men det är inte “Sick Fuck” så att säga.

Det känns dock som detta är självmedvetet att Unter Null tar ett steg iväg från det lite mer harshiga sound hon hade på debutalbumet. Framför allt tyder avslutningen av albumet på det där titeln “Obligatory Club Hit To Appeal The Masses” säger allt. Sedan följer tre remixar som river upp tempot duktigt och i mina ögon lyfter skivan på ett välbehövligt sätt.

“Moving On” innehåller inga dåliga spår och även om man kan sakna den gamla Unter Null emellanåt går det inte att blunda för att det här är ypperlig musik. Det känns genomarbetat, välmixat och med de två extraskivorna får man allt man kan tänkas önska sig.

Det är inte lika bra som “The Failure Epiphany”, men det är likväl en riktigt bra synthplatta!

Tracklist: (Klicka för att provlyssna)

  CD1

 1. Journey to Descent
 2. Moving On
 3. Broken Heart Cliche
 4. The Fall
 5. Godless
 6. I Can’t Be the One
 7. Visceral, Venom of My Being
 8. Tear Down the Walls
 9. Hypocrite and Contradict
 10. Third Party
 11. The Mercy Seat

  BONUS TRACKS:

 12. Obligatory Club Hit To Appease The Masses
 13. I Can’t Be The One (DE_TOT_COR mix)
 14. Godless (hard dance remix by STUDIO-X)
 15. I Can’t Be the One (torment mix by EX.ES)
  CD2: Moved On

 1. Moving On Part II
 2. The Coldness of Caring
 3. Monster
 4. Numb To Forget
 5. Oh, You’ve Come Undone
 6. Dig Deeper
 7. Get Your Mind Out of the Gutter
 8. Inspired By…
 9. A Study in Evolution
 10. Moving On (ACYLUM mix)
 11. Godless (NEIKKA RPM mix)
 12. Broken Heart Cliché (KANT KINO mix)
 13. I can’t Be The One (DYM mix)

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Share Button

Comments are closed.