Subscribe via: RSS

Kant Kino – “We Are Kant Kino – You Are Not”

Posted on 16 August 2010

Kant Kino – “We Are Kant Kino – You Are Not”

Format: CD / Digital download
Skivbolag:
Alfa-Matrix
Releasedatum: Ute nu!

7/10

Synthscenen i vårt lilla grannland i väst är en märklig historia i sig. Man har under flera decennier levererat starka namn och många av dem, med storheter som Apoptygma Berzerk och Icon Of Coil som två exempel, har slagit på bred front internationellt. Men hemma i Norge är det tämligen dödfött när det kommer till den elektroniska musikscenen, det har varit i USA och nere på kontinenten de norska storheterna haft sin starkaste fanbase.

Senaste tillskottet är duon Kant Kino från Oslo, bestående av Lars Madsen och Kenneth Fredstie. Bandet var från början ett one-off project till norska festivalen Elektrostat 2008, där man tilldelades en reservplats och fick den stora äran att göra sitt genombrott på samma scen som inga mindre än Apoptygma Berzerk och Front 242.

Duon fick skivkontrakt med belgiska Alfa-Matrix efter ett bidrag till skivbolagets kända samlingsserie Bunkertracks, där man medverkade med “We Are Kant Kino”, som också återfinns som titelspår på debutalbumet – “We Are Kant Kino – You Are Not”, som sedmera tagit ett och ett halvt år att färdigställa.

Läs gärna vår intervju med frontmannen Lars Madsen här.

Välskrivet, snyggt och fräscht trots alla klicheér.

Javisst är det så. Kanto Kinos debutalbum “We Are Kant Kino – You Are Not” är proppfyllt med alla klicheérna. Distad sång, trasiga skruvade synthar, snabba analoga basgångar,  mörka stråkar, vocoders och ihop med detta de obligatoriska film och dokumentärsamplingarna. Men bakom allt detta finns atmosfär, melodier, starka låttexter och en överlag väldigt proffsig produktion. Låtvalet är bra varierat och vi bjuds både på snabba, hårda electro-industrial/harsch-EBM-dräpare och melodiösa, svävande kreationer av mörk electro. Ljudbilden i sig är väl avvägd och trots många lager på varandra i vissa av låtarna så är det inga problem att leta sig in i låttexterna, som i flera av låtarna är starka och bearbetar intressanta teman.

Albumet inleds med ett par snabba, ganska avskalade spår som, även om de är snyggt producerade, tappar lite styrka då flera av dem är ganska lika. Det är absolut i de lite långsammare, melodiösa spåren Kant Kino har sin starka sida. Forgotten Faces” är enligt min uppfattning starkast på albumet, där man bygger upp en underbar atmosfär kring en sampling av William Jennings Bryans klassiska tal, en stark text på temat människor som blivit bortglömda och försvunnit i mängden.

Skivan innehåller också ett dolt spår i nummer 14: “The End Too Soon”, tillängnad en god vän till bandet som drabbades av cancer. Vemodig mycket melodiös electropop och en bra avslutning på albumet.

Överlag en stark debut av denna nya norska duo. Låtskrivandet kan bli bättre, men Kant Kino bevisar definitivt att man har förutsättningarna för att producera en ännu bättre uppföljare.

Albumet finns att tillgå i en ordinär CD-utgåva samt en deluxe utgåva med bonus-CD’n “We Are Kant Kino – You Are Too” med ett antal remixer samt en cover på Nitzer Ebb’s “Control I’m Here”.

Tracklist CD1: (klicka för att provlyssna!)

 1. We Are Kant Kino
 2. Firebrigade
 3. Submissive Nation
 4. Invisible Tears
 5. Stille!
 6. Owner Of This House
 7. Red Rain
 8. Forgotten Faces
 9. Soulfood
 10. You Gave Me Nothing
 11. This Is Why
 12. Tales
 13. Bonus Track: Fight! (Kant Kino vs amGod Wax Off Remix
 14. The End Too Soon
  CD2: “we are kant kino – you are too” – kommer med deluxe 2CD boxutgåvan

 1. Red Rain (Pervesion For Profit Mix By Agregat)
 2. Soulfood (BariuzRMX)
 3. Red Rain (Poring Nails Remix By Implant)
 4. Stille! (Leæther Strip Remix)
 5. Soulfood (Elec This! Remix)
 6. Red Rain (Ionic Vision on speed)
 7. Forgotten Faces (Freakangel remix)
 8. Stille! (Industrial Heads Remix)
 9. Forgotten Faces (Anstalt Remix)
 10. Stille (amGod Remix)
 11. Red Rain (Essence Of Mind Remix)
 12. Soulfood (Substate Remix)
 13. Forgotten Faces (Remix By Trakktor)
 14. Control I’m Here
Share Button

2 Responses to “Kant Kino – “We Are Kant Kino – You Are Not””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] nya detaljer på albumet hela tiden. Nya norska EBM-duon i Kant Kino presenterade också ett starkt första album via Alfa Matrix som jag har spelat mycket (“We Are Kant Kino – You Are Not”). […]

 2. […] Bandet upptäcktes senare av den belgiska skivbolagsjätten Alfa Matrix och under 2010 gjorde man sin albumdebut med “We Are Kant Kino – You Are Not”. […]