Subscribe via: RSS

ESC (Eden Synthetic Corps) – “Eight Thousand Square Feet”

Posted on 30 August 2010

ESC (Eden Synthetic Corps) – “Eight Thousand Square Feet”

Format: CD / Download
Skivbolag: Dark Dimensions / Scanner

Releasedatum: Ute nu!

8/10

Logiskt och naturligt steg framåt för portugiserna.

ESC fyller fem år som band och firar med att släppa sin tredje platta. “Eight Thosand Square Feet” är uppföljaren till portugisernas debutalbum “Matte” och storsuccén “Enhancer”. Det var med sitt andra album som ESC tog Europa med storm och visade att man kan göra riktigt bra harsh-industrial även i Portugal. “Matte” fick visserligen fina recensioner och gav dem ett namn, men i och med konceptplattan “Enhancer”, där historien om en seriemördare berättas, tog de det stora steget och gjorde livekonserter över kontinenten, samt slog sig in på den tyska alternativtopplistan DAC (Deutsche Alternative Charts).

Där “Matte” var den lugnare samlingen var “Enhancer” genomröjig. Varje låt lockade till attack och det var omöjligt att inte trivas. “Eight Thousand Square Feet” tar båda skivorna och blandar ihop dem. Det är som vanligt suggestiva samplingar, dunkande basgånger och vrålande sång, man märker att portugiserna klokt nog inte valt att avvika från sin hittills framgångsrika väg. De säger själva att vad de vill göra är att leverera “clubbreaking hits” och det är det man lyckas absolut bäst med.

“Eight Thousand Square Feet” är tolv spår långt och innehåller två låtar där Carsten från [: SITD:] och Jan från X-Fusion är medproducenter. Där “Enhancer” körde på konceptet med seriemördare består “Eight Thousand Square Feet” av seriestrippar som pryder skivomslaget. Det kanske är att övertolka innebörden av det men där “Enhancer” vrålstartade med fullt ös och untzuntz jobbar sig nya “Eight Thousand Square Feet” mer upp mot klimax. Till en början håller sig ESC relativt lugna men i och med “Raiva” och “Le Voyage d’Ivoire Sophisme”, där X-Fusion deltar, skruvas tempot upp och ESC gör det som de gör bäst – dansant harsh-industrial med ett sound som få i genren konkurrerar med.

Hela “Eight Thousand Square Feet” känns mer slipat än ESC‘s tidigare material. Spåren låter mer kompletta och genommixade. Det kanske är ett logiskt och naturligt steg framåt, men det är även lite tråkigt att den oslipade diamant som ESC en gång var idag påminner mer om en vigselring. Missförstå mig rätt, det här är inte en dålig sak men jag tycker man kan höra att portugiserna själva känner ett större tryck på sig att skapa något som publiken kommer att gilla. Det gör “Eight Thousand Square Feet” till en väl genomarbetat platta, men råheten som fanns i låtar som “Despise” och “Reptile” hittar jag inte riktigt.

Jag är kanske bara lite för nostalgisk, men “Eight Thousand Square Feet” är en av de starkaste plattorna som släppts i år enligt min uppfattning. Guldkornen finns här, “Dishonour”, “Correcting Gods Design” och “Raiva” framför allt. ESC låter som de ska. Lite av det opolerade som jag gillade har ersatts med en mer komplett spellista och mer genomarbetat material.

Portugal kanske är mest känt för viner och fotboll men jag ser landets finaste export i ESC!

Tracklist:

 1. Concrete
 2. Eight Thousand Square Feet
 3. Correcting God’s Design
 4. White Beast (Retribution)
 5. Raiva
 6. Proprioception
 7. Le Voyage D’Ivoire Sophisme (feat. X-Fusion)
 8. -48ºC
 9. The Grand Atrium of Light
 10. Dishonour
 11. Leitbild (feat. [:SITD:])
 12. An Horizon Inside Four Walls

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Share Button

Comments are closed.