Subscribe via: RSS

Electro Spectre – “Watch It All Turn”

Posted on 25 August 2010

Electro Spectre – “Watch It All Turn”

Format: CD / Download
Skivbolag: Crab Key Records

Releasedatum: Ute nu!

6/10

Ett klanderfritt hantverk från norska debutanter.

Vad är det med Norge och electropop? Nog verkar grannarna i väst ha en speciell förkärlek för genren med tanke på hur många nya artistnamn som ändå kommer därifrån, något man kanske borda avundas som svensk.

Den här gången är det duon Electro Spectre som blandar fram musik någonstans mellan elektronisk pop, rock och ren electronica. Det är djup sång, bluesriff och synthslingor. I sina bästa stunder påminner Electro Spectre starkt om Depeche Mode – något som jag finner mer tilltalande ju fler gånger jag lyssnar igenom låtar som “Six Strings From Hell”, “Frankie (Boys Like You)” och “Ruler Of My Kingdom”. Det är som om de hade skruvat isär Depeches album “Songs of Faith and Devotion”, “Ultra” och “Playing the Angel” för att sedan sätta ihop allt igen och göra något eget utav det.

Electro Spectre säger själva att de tar och plundrar från all musik de finner intressant och att de båda håller Depeche Mode som en personlig favorit skulle jag inte sätta några högre odds på. Det är på intet sätt dåligt, då de har gjort det på ett snyggt sätt.

“Watch It All Turn” låter väldigt professionellt och det ska man ha cred för. Det är indiebolaget Crab Key som står för utgivningen där Alexander Björneboe och Isak Rypdal (som tidigare jobbat med Freeloader och Dr. No) har varit med och spelat in den tio spår långa skivan. Sången låter bra och lite härligt rökrivig, basgången sitter där den ska. Bortsett från några ljudeffekter som känns udda, bland annat slipljudet på “Night in Japan”, är det ett klanderfritt hantverk.

Första singeln från albumet är “Yet It’s Love”. Det här är för mig helt obegripligt. I mina ögon är det plattans överlägset svagaste spår där allt tillåts bli lite för poppigt och bubbelgum. Tyvärr är inte “Yet It’s Love” ett undantag och det är det som sänker Electro Spectre . De låter som allra bäst när de är mörkare, försiktigare och lugnare. De poppar till det för mycket emellanåt och då tappar norrmännen det som är unikt med dem. I de stunderna är de inte mer än ett band i mängden.

Electro Spectre imponerar dock. Att så medvetet och hänsynslöst sno det bästa från deras egna idoler har de gjort låtar som jag inte kommer sluta lyssna på i första taget. Ibland blir det för snarlikt deras eget material och låtarna ramlar in i varandra lite för mycket. Ibland blir det för poppigt. Men när de håller ihop det tight och sjunker ner så finns det inte mycket att klaga på. Electro Spectre är något att hålla ögonen på.

Tracklist:

 1. You Wear the Jesus   4:47
 2. Six Strings From Hell   3:35
 3. Ruler of My Kingdom   3:58
 4. Yet It’s Love   3:41
 5. Shine On Lover   3:49
 6. Frankie (Boys Like You)   3:37
 7. Night in Japan   3:43
 8. Addict of Love   4:21
 9. Monster   3:40
 10. Strange Pictures   3:46
 11. Subsoil Babylon   3:47
 12. Watch It All Turn   6:53

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen


Share Button

2 Responses to “Electro Spectre – “Watch It All Turn””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] och producenten Isak Rypdal tillsammans med Alexander Björneboe, gjorde albumdebut med “Watch It All” turn som släpptes första gången under 2009 via det egna skivbolaget Crab Key […]

 2. […] år efter att debutalbumet “Watch It All Turn” såg dagens ljus (2009), så är nu norska Electro Spectre tillbaka med uppföljaren. Med sin […]