Subscribe via: RSS

The Pain Machinery – “Urban Survival”

Posted on 26 July 2010

The Pain Machinery – “Urban Survival”

Format: CD / Digital download
Skivbolag:
Advoxya Records
Releasedatum: Ute nu!

8/10

Beroendeframkallande industrial som växer!

The Pain Machinery har existerat sedan 1992, den svenska duon består av Anders Karlsson och Jonas Hedberg.  Tanken var att skapa musik som kombinerar den råa energin ifrån punken med elektroniska element.

Bandets debutalbum – “The Venom Is Going Global” släpptes 2003. Sedan dess har man släppt ytterligare två album; “Hostile” (2005), ”The Chaos Transmission” (2007) samt EP’n “Total Recall” som kom tidigare i våras, en låt som också finns med på nya albumet “Urban Survival”, som är bandets fjärde skivsläpp.

Eftersom detta var första gången jag hade hört talas om projektet, visste jag inte riktigt vad jag hade gett mig in på, eller vad jag kunde förvänta mig. Den närmaste jag kom att tänka på när jag lyssnade på “Urban Survival” var det tyska projektet Feindflugs första album “Feindflug [Vierte Version]” från 1999. Den var också nyskapande med sin mix av synth/EBM och spelas fortfarande flitigt i min skivspelare. En annan sak som bör nämnas är att “Urban Survival” är minst sagt beroendeframkallande! Varje gång jag lyssnar på skivan upptäcker jag något nytt. Jag finner även spåren som till största delen består av trumprogrammering och distad sång vara väldigt bra; dessa spår uppskattade jag inte särskilt mycket till att börja med. Jag kan redan nu säga att “Urban Survival” kommer spelas regelbundet i framtiden för min del.

Skivan inleds med “Paranoise”, är musikalt väldigt minimalt spår med tillhörande monolog av Jared Louche, som bandet lånat in till inspelningen (mer känd från Chemlab); stycket fungerar som en introduktion och en fingervisning om vad som komma skall. Därefter drar “Fearless” igång, med en fantastisk blandning av Douglas McCarthy-inspirerad sång där Jonas röst har filtrerats och fövrängts på ett mycket intressant sätt tillsammans med relativt snabb, pulserande trumprogrammering, väl valda samplingar, sequencers och synthslingor som sätter sig direkt. Hela albumet kan sammanfattas så här, men den är väldigt varierad och inga två spår är sig lika. Även om “Urban Survival” har en ljudbild och produktion som är ganska rå i kanterna blir den aldrig svårlyssnad.

Mina favoritspår är “I Am Night”, återigen med sånginsats ifrån Jared Louche, “Total Recall” som faktiskt låter som en tvilling till Nitzer Ebb’s spår “Blood Money” med en fantastisk sequencer, rytmisk programmering och den instrumentala, samplingsrika spåret “Internal Bleeding”. Det är den minst distade och möjligen mest melodiska spåret. Två eller tre spår i samma anda hade inte varit helt fel. “Snake Church (Dub)”, som är det sista spåret, känns lite för lång och överarbetad med sina 07:15. Jag hade hellre sett ett avslutande alternativ version av “Paranoise”, men detta är närmast en bagatell.

The Pain Machinery har lyckats tillföra någonting nytt och originellt till en genre som har ibland tenderat att vara alltför förutsägbar. Anders har ju också nämnt i en tidigare intervju att han har alltid gillat smutsig och trasig musik som kräver en del lyssning innan den ”sitter”; enligt honom är sådan musik mer intressant och håller i längden. Jag kan inte annat än att fullständigt hålla med, “Urban Survival” behöver några lyssningar för att fasta.

Recension: Sebastian Kivi

Korrektur/redigering: Jens Atterstrand

Share Button

3 Responses to “The Pain Machinery – “Urban Survival””


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Vi tog ett snack med svenska The Pain Machinery som består av Anders Karlsson och Jonas Hedberg. Stockholmsduon är sedan i somras är aktuella med nya albumet “Urban Survival”. Vi ges den spännande berättelsen kring bandets födelse, det tidiga materialet och bandets erkända punkinfluenser.. Missa inte Sebastian Kivis recension av “Urban Survival”. […]

  2. […] Missa inte recensionen av The Pain Machinerys senaste fullängdare “Urban Survival”. I samma veva gjorde vi […]