Subscribe via: RSS

Dual Density berättar mer

Posted on 07 July 2010

Dual Density berättar mer

Svenska trion Dual Density bestående av Pontus Olsson, Jonas Asp och sångerskan Tess Fries har nyligen släppt debutalbumet “Soul Ecstasy” via tyska Conzoom Records. ElektroSkull snappade i samband med releasefesten upp bandet för en exklusiv intervju.

ElektroSkull: Hej Jonas, Pontus och Tess! Berätta lite mer om Dual Density, hur ni började göra musik tillsammans och er respektive bakgrund?

Pontus: Jag och Jonas har gjort musik tillsammans under namnet Vision Factory tidigare. Tess träffade vi för cirka 2 år sedan via en annons på nätet.

Jonas: Pontus och jag har gjort musik tillsammans sedan mitten av 90 talet. Då var det mest instrumental trance/techno som gällde för vår del. Innan des så höll jag personleg på med 4 kanalersmusik på Amiga 500 platformen, där jag gjorde intros/demos och lite annat meck. 2008 sprang jag på Tess på näted då hon annonserade om att hon ville sjunga i ett band och jag tänkte att det skulle vara kul att göra något då vi vid det tillfället inte gjorde speciellt mycket musik mer. Så på den vägen var det.

Tess: Jag kom i kontakt med Jonas och Pontus redan i deras tidigare projekt “Vision Factory”, genom en tredje part, sk. “producent” som tyvärr inte gick att samarbeta genom. Jag kände ett starkt intresse och stor passion i de instrumentala låtar från VF som jag fick lägga melodi och lyrik på, och blev väldigt besviken då projektet slutligen bröt. Senare då jag sagt upp kontakten med “producenten” kände jag mig dragen att fortsätta på samma bana, och fann ett tag senare Vision Factory återigen på Myspace. Jag tvekade på om jag skulle kontakta eller ej pga det tidigare misslyckade samarbetet, men valde istället att se nya möjligheter och bortse från det förflutna, och kontaktade därför dem. Jonas och Pontus fick genomgå många plågsamma auditions i letandet efter en sångerska tills vi slutligen fann varann, och vi är nu inne på vårt andra Album.


ElektroSkull: För de som inte hört Dual Density, berätta lite mer om soundet på Soul Ecstasy. Vilka influenser finns osv?

Pontus: Soundet är modern electropop med influenser från 80 och 90 talets dansmusik. Jag och Jonas är gamla synthare som växt upp med synthpop och elektronisk musik. Vi har även ett stort intresse av synthesizers av alla de slag.

Jonas: Soundet på skivan skulle jag beskriva som en dansant, melodiöst och clubvänligt sound med betonging på melodiöst. Soul Excstacy är en skiva som domineras av uptempolåtar med disco karaktär. Givetvis så skiner 80-tals synthpopen igenom ibland men grunden är ändå ett hyffsat modernt beat. Personligen så hittar man mina influencer i 80-talets italo disco och 90-talets eurodisco.

Tess: Soundet präglas av 80’s Synthpop, (Jonas och Pontus främsta influenser) Euro (stark influens till mig) och modern, kommersiell touch (tack vare vår producent Niklas Ringström). Vi har under dessa 2 år som vi varit aktiva mer och mer format ljudet åt Disco-hållet, och kämpar med att få in även lite ballader då vi fått bra respons på de få vi gjort. En gemensam tråd genom hela musiken är en kombination mellan disco och “sorg”. Varje låt är ganska dansant, och varje låt har en mening.

ElektroSkull: Hur har responsen varit på skivan och era spelningar så här långt?

Pontus: De människor som hört skivan har varit lyriska och blivit överraskade över låtarnas kommersiella och produktionstekniska kvalitet. Spelningarna har också mottagits otroligt entusiastiskt.

Jonas: Eftersom skivan inte är släppt vid tidpunkten för denna intervju så har vi inte fått gemenemans åsikter. De speciellt utvalda, släkt och vänner har gillat det trots att många av dem inte är några speciella fanns av electronisk musik. Spelningarna har dock varit mycket uppsakttade.

Tess: Responsen på skivan har varit bra för ett band så nytt på marknaden, och vi har fått mycket förfrågan på det. Vi börjar mer och mer utvecklas som ett band och “namn” och jag känner personligen att vi efter varje spelning gått steget längre. Vi fokuserar alltid på vad som kan och borde göras bättre jämfört med förra spelningen, men samtidigt vad som gjorts bra och det får oss att fortsätta utvecklas. Vi kände redan från allra första början att responsen var väldigt positiv, men den har utvecklats otroligt mycket mer tillsammans med vår erfarenhet på sistone och vi har fått väldigt stark feedback som håller oss motiverade.

ElektroSkull: Hur ser närmsta framtiden ut, vad är planerat för sommar och höst?

Pontus: Vi har en del spelningar inbokade och hoppas åka över till Tyskland och göra några gig. Annars fortsätter vi att skriva låtar till kommande plattor.

Jonas: Jag personligen räknar med att vi har vårt andra album klart innan året är slut. Då menar jag mixat, mastrat och redo för släpp. Sen om albumet släpps i år eller ej vill jag inte sia om. Annars är det markandsföring av vårt första album som ligger närmast. Ut och försöka spela så mycket som möjligt.

Tess: Just nu fokuserar vi mest på försäljningen av debut-albumet och all promotion kring det. Den 12 juni har vi spelning på Röda Kvarn i Helsingborg tillsammans med Captain Orange. Vi har även fått förfrågan för spelning i Stockholm, men det skulle isåfall inte vara aktuellt förrän 2011. Sen har det diskuterats lite kring festival spelning i Tyskland, men då jag inte har tillräckligt med info kring detta än finns inget mer att sägas än.

ElektroSkull: Soundet på skivan är ju rätt valdigt poppigt men ändå med en hel del synthpop och electropop i ljudbilden. Har målet från början varit musik som når ut brett och kan passa in i både komersiella och alternativa sammanhang?

Pontus: Vi har en klar ambition att försöka nå ut med vår musik. Varje låt måste ha en kommersiell hook för att komma med på våra plattor. Det är dock oundvikligt att låtarna får ett synthigt och kanske lite “alternativt” sound eftersom vi älskar synthmusik och synthesizers…Tess skriver dessutom brillianta texter som berättar en liten historia i varje låt.

Jonas: Målet har varit att göra det vi gillar. Sen att vi inte är så klassiskt retro “synthiga” ligger nog mer i att vi inte har strävat åt det hållet. vi har även använt oss av en producent (Niklas Ringström) som inte har en bakgrund innom synthmusiken. Niklas är mer inriktad på radiomusik/schlagerpop skulle jag vilja säga och det har givetvis satt sin prägel på hela albumet. Detta är vi väldigt nöjda med. Sen om musiken blir mer komerisellt gångbar ser vi bara som en bonus.

Tess: Målet från början var att köra på Synth-stuket, och helt enkelt göra musik vi brann för. Sen ju mer låtar vi gjorde och ju mer vi började utvecklas, ju mer ville vi själva bredda ut den på en kommersiell och mainstream nivå och det har vi gjort och det kommer vi att fortsätta göra. Vi anser inte att vi varken vill eller håller oss inom en speciell ram.

ElektroSkull: Albumet är ju väldigt dansant, alla låtar förutom en eller två går i stadigt 4/4 dancebeat. Har det varit viktigt att göra dansant material eller är det bara en del av urvalsprocessen av de låtar ni gjort och de som i slutändan hamnat på skivan?

Pontus: Vi har en styrka i vårt dansanta och kommersiella sound utan att för den sakens skull tappa vår alternativa sida. Vi har lättare för att skriva lite snabbare låtar med driv. Kommande material kommer dock innehålla fler långsammare låtar.

Jonas: Det har bara blivit så, Den första urvalet av låtar som skulle vara med på plattan innehöll bara låtar som var uptempo, men vi fick påbackning av skivbolaget att ha med två låtar som gick i ett annat tempo. Så vi fick skriva två låtar snabbt (Fake och Ego Girl) som då skulle bryta mönstert lite. Nästa album kommer dock innehålla mer variation i tempot. I stället för 10 av 12 låtar uptempo så kommer det bli 7-8 av 12 skulle jag tro.

Tess: Jag antar att de flesta låtar vi själva känt för att göra helt enkelt varit de dansanta. En ballad var lite skräckinjagande till en början faktiskt, om jag ska vara helt ärlig. Sen då skivbolaget ville att vi skulle jämna ut albumet med även lite lugna låtar så gjorde vi “Fake” och då förstod vi att det funkade ju hur bra som helst och är nu påväg med fler ballader. Musik liksom allting annat handlar bara om att våga tro på sig själv, det är den svåra biten. Sen kan man egentligen åstadkomma vad man vill.

Vi på ElektroSkull – Synthportalen önskar Dual Density en trevlig sommar och lycka till i framtiden.


Share Button

One Response to “Dual Density berättar mer”

  1. Everything is very open with a very clear explanation of the issues.
    It was really informative. Your site is useful.
    Thanks for sharing!

    My web site – farmville 2 Cheat engine