Subscribe via: RSS

Liverapport: Joy Serene (inklusive intervju) 20100529, Stockholm

Posted on 10 June 2010

Liverapport: Joy Serene (inklusive intervju) 20100529, Stockholm

ElektroSkulls Jens Atterstrand och sångaren i Joy Serene – Carl-Johan Lann, träffades över en öl på Synth Afterwork (Sjätte Tunnans bakficka) i Gamla Stan. Det blev en intressant pratstund om bakgrunden och en inblick i processen kring Joy Serenes debutalbum. Joy Serene är äntligen här, för alla att avnjuta. På riktigt!

Läs recensionen av skivan här!

Missa inte heller tävlingen om ett signerat exemplar av Joy Serenes debutalbum, info kommer inom kort! Håll utkik!

ElektroSkull: Äntligen dags för Joy Serene-debut “på riktigt” med självtitulerat album. Innan vi går in på skivan, berätta lite mer om er bakgrund och hur det kom sig att ni började skriva musik och spela tillsammans?

Carl-Johan: Vi träffades under en period i våra liv då vi ägnade oss åt studier av olika slag i Falun och spelade tillsammans i bandet Blunda. Vi träffades pga vårt gemensamma intresse för musik och vi råkade helt enkelt befinna oss i samma stad under en rolig period, det är inte mer komplicerat än så.  Efter några år i Dalarna flyttade vi till Stockholm och på den vägen är det. Vi har rotat oss här och gjort musik under namnet Joy Serene sedan 2006. Det har tagit lång tid att hitta rätt, men nu är vi nöjda med resultatet.

Joy Serene live i Stockholm, New Bowl (Gullmarsplan) – Klubb 80’s Discobowling 2010-05-29

Foto: Diana Malm

ElektroSkull: Skivan spelades in under lite annorlunda förhållanden, kan du berätta mer?

Carl-Johan: Vissa av låtarna har vi jobbat på i flera år och det känns skönt att nu äntligen få ut dem till massorna. Hälften av låtarna skrevs under en vecka i Hovnäs, utanför Avesta sommaren 2009, då vi isolerade oss under en veckas tid och enbart ägnade oss åt det som hörs på skivan. Vi tog i och för sig promenader och pratade med djuren i området också. Eftersom låtarna har tillverkats under en lång period, så har vi använt en mängd olika synthar. Niklas köper och säljer synthar hela tiden och jag vågar mig inte ens på en gissning över hur många olika maskiner som medverkar på skivan. Sången är inspelad med hjälp av Jon Axelsson från Melody Club. En mycket kompetent musiker, men också en fin vän och en person som ganska med en gång visste vad vi ville. Han fick liksom till det sista som vi alltid har saknat i vår produktion. Niklas och Tony har gjort ett fantastiskt jobb med allt skruvande och det faktum att Niklas har fått extra tid gör att helheten känns perfekt.

Joy Serene live i Stockholm, New Bowl (Gullmarsplan) – Klubb 80’s Discobowling 2010-05-29

Foto: Diana Malm

ElektroSkull: Det finns också betydande detaljer kring trumprogrammeringen på albumet, många spenderade timmar med millimeter putsning ända ner på hihat nivå. Hänger detta ihop med ert sätt att spela live? (med livetrummis)

Carl-Johan: Tony har programmerat i princip alla trummor och det känns naturligt eftersom det också är han som spelar dem live. Jag känner att Tony har utvecklats enormt ur ett musikaliskt perspektiv under inspelningen. Han är perfektionist och det tycker jag hörs både live och på skiva. Hans trummor har totalt förändrat vissa låtar, till exempel “Red Light”, som blev en helt ny låt efter att Tony fått säga sitt.

Joy Serene live i Stockholm, New Bowl (Gullmarsplan) – Klubb 80’s Discobowling 2010-05-29

Foto: Diana Malm

ElektroSkull: Albumet är ju precis släppt. Den digitala distributionen blev något försenad, men nu är det äntligen ute. Hur uppfattar ni att det tagits emot?

Carl-Johan: Jag har faktiskt ingen uppfattning om vad folk tycker och tänker. Men jag vet att nära vänner som jag litar på uppskattar materialet, låtarna, och det känns så klart mycket positivt. Får bara folk upp ögonen för det här så kan det säkerligen leda till succé. Eller misär? Vem vet?

Joy Serene live i Stockholm, New Bowl (Gullmarsplan) – Klubb 80’s Discobowling 2010-05-29

Foto: Diana Malm

ElektroSkull: Med tanke på att flera av låtarna redan är flera år gamla, innebär det att det finns nyskrivet material, och att vi kan förvänta oss en uppföljare inom en ganska snar framtid?

Carl-Johan: Nej. Men vi ska sätta oss ner och kika på hur vi ska gå tillväga med låtskrivandet i framtiden. Om jag känner Niklas rätt, så har han redan någonting på gång.

ElektroSkull: Vilka live spelningar är bokade för sommaren? Kommer ni spela något utomlands? Är det några speciella arrangemang klara?

Carl-Johan: Nej, inget alls tyvärr. Det är synd, vi gillar att spela live! (red. anm – Klubbarrangörer därute: Boka Joy Serene nu!) Spelningen vi hade 29 maj, i samband med releasefesten, var ett experiment som vi håller på att utveckla. Målet är att ett liveframträdande med Joy Serene ska vara något extraordinärt. Vi tänker mycket på det visuella och det är väl inte så konstigt med tanke på att både Niklas och Tony till vardags jobbar inom tv-branschen. Men snart dyker det nog upp något, så håll er uppdaterade via vår hemsida joyserene.com. Niklas och Tony spelar dessutom live med Emmon, som vara förband åt And One. (Red. anm: på Gloria i Helsingfors den 28 augusti bland annat..)

Joy Serene live i Stockholm, New Bowl (Gullmarsplan) – Klubb 80’s Discobowling 2010-05-29

Foto: Diana Malm

ElektroSkull: Vad tycker ni om ElektroSkull – Synthportalen så här långt? Något som saknas, som ni skulle vilja läsa mer om på vår sida?

Carl-Johan: Det finns ett behov av en sådan sida! Det har ju funnits andra liknande saker tidigare, men dessa har tyvärr försvunnit, eller förlorat sin betydelse. Jag hoppas att ni kan bygga upp någonting stort och bestående. Jag skulle vilja läsa mer om personer som haft betydelse för den svenska elektroniska musiken.

ElektroSkull önskar Joy Serene all lycka under den närmsta framtiden och hoppas alla klubb, konsert och festivalarrangörer har öronen på skaft och bokar Joy Serene i sommar! Jag själv vill definitivt avnjuta deras musik live fler gånger.

Läs recensionen av debutalbumet här!

Missa inte heller tävlingen om ett signerat exemplar av Joy Serenes debutalbum, info kommer inom kort! Håll utkik!

Share Button

One Response to “Liverapport: Joy Serene (inklusive intervju) 20100529, Stockholm”


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Missa inte foto från livespelningen på releasepartyt, samt exklusiv intervju med Joy Serene här! […]